ZENEdobozom

Tag feed

  • Hibás feed URL.

Licenc

Creative Commons Licenc

Képeim

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from kjano. Make your own badge here.

Szegedi Szabadtéri Játékok

2008.07.06. 13:29 43joy

 

A Szegedi Szabadtéri játékok plakátokban

 

 

A XX. század első felében Európa nagy szellemi centrumaiban egyre divatosabbá váltak a különböző kulturális értékekre, hagyományokra épülő fesztiválok, valamint a nagyszabású szabadtéri rendezvények.
A külföldi rendezvények sikerei a magyar szellemi élet képviselőit hasonló indíttatású fesztiválok megszervezésére sarkallta. Magyarországon az elsők között indították útjára az immár több mint hetven éves múlttal rendelkező nyári színházat, a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula a szegedi költő vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta. A "főpróbára" a lehetőséget a Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. Az első előadásra - Magyar Passió - 1931. június 13-án került sor. Ezt követően a szabadtéri előadások töretlen sikerrel minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentették. A sikersorozatnak a II. világháború vetett véget, az 1939-es nyár után 20 évig csöndes lett a tér.

 

 

Az újrakezdés 1959. július 25-ig váratott magára, s azon az estén a Hunyadi László dallamaival megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok máig tartó második fejezete. 1994-ben a Játékok új nézőteret kapott. A teret egész évben elfoglaló lelátót, csak az előadások idejére felállított, 4000 férőhelyes mobil nézőtérrel cserélték le. A szektorokat az 1879-es tiszai nagyárvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el.

Az "újkori" játékok több mint 40 éve alatt - 142 darab 657 előadására - több mint 3 millióan voltak kíváncsiak.

Bővebben 

 

 

 

 

3 komment

Címkék: szeged szabadtéri

A bejegyzés trackback címe:

https://joy43.blog.hu/api/trackback/id/tr50555667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@m 2008.07.06. 21:12:33

Ezt most jó volt olvasni,1959 óta egy-két év kivételével sok-sok előadást láttam,volt év,hogy minden előadást próbástól-mindenestől./Ifjabb koromban/
Ilyenkor -,ha születésileg nem is -,szeretem,büszke vagyok,hogy Szegedinek vallom,vallhatom magam.
Egyébként is olyan szép ez a város!!!!!!!!!!!!!!!!

43joy · http://joy43.blog.hu/ 2008.07.07. 07:52:29

A 70-es években több szezonban világosító voltam a Dömötör torony melletti világosító toronyba. Napnyugtától napkeltéig tartottak a próbák. Néha a fővilágosítónak szólni kelett, hogy Pista bá, felkelt a nap minek ide már reflektór. Sok érdekes kulissza titkot láttam és persze fiatal voltam és minden érdekelt. Itt láttam előszőr, hogyan lehet szarból várat építeni - persze művészi fokon - életem nagy élménye volt és a mai napig az, mert a színpad és a díszletek a művészek külön világának sajátos illata van.!!

@m 2008.07.07. 08:07:49

Úgy vélem valahogy egyidőben "szorgoskodtunk" a művész világ tájékán.Jómagam színjátszósként és rendezőnk segédrendező volt ezekben az években /70-es eleje/,úgy-
hogy "belépőnk" volt mindenhova./A színpad alatti büfébe is!!??/
Van egy mondás: aki a művészetbe beleszagol,nem tud szabadúlni.ÍGY IGAZ!!!!!!